2012. június 22., péntek

Minek is?!

A bejegyzések száma nem növekedett az idő folyamán...természetesen az én hibám, hiszen egyszerűbb a képeket felhajigálni a FB-re, mint ide magvas gondolatokat írni. 
Vége a tanévnek és azt hiszem ilyenkor jön ki rajtam a tanéves fáradság. Nem szajkózom, hogy mi mindennel foglalkozom, hiszen mindenki ezt teszi aki meg akar élni és boldogulni akar ebben a mai világban...a fáradságtól ilyenkor jutok el arra a szintre, hogy minek is csinálom...
A varrást hobby szinten kezdtem el művelni. Ebből a hobby szintből tavaly már vásározásra és piacozásra is jutott. Rengeteg összeget öltem abba, hogy mindenki ízlésének megfelelő színskálám legyen kordból, beszereztem a minőségi alapanyagokat....s most júniusra eljutottam arra a szintre, hogy felteszem magamnak a kérdést. 
Minek is csinálom?
Mi értelme van....ha olyan minőséget készítek amit szívesen hordanék, akkor az árak szerintetek magasak (bár ezt már kifejtettem, hogy vetexet vasalok, meg dupla vatelinnel bélelek, meg bélést is teszek pamutból)....ha lejjebb viszem a minőséget és egy két dolgot kihagyok a készítés folyamatából, akkor lehet, hogy olcsóbb lesz a dolog, de nem olyan minőség, mint amit én szívesen látnék, fognék, viselnék....
Így hát marad a minőség és a kevesebb vásárló...s a gatya szorítás....

Nos ezt hiszem megint sikerült egy igen depis bejegyzést készítenem.....no de ez a blog rólam szól és a bennem kavargó érzésekről....

23 megjegyzés:

zazálea írta...

Reni, ne idegesíts már,kimondja ezt? én rendszeresen elhűlök,amikor látom az áraidat, nem viccelek.
figyusz, ez pozicionálás kérdése,én így alkotom meg az áraimat, nemcsak a forintosítható árak vannak benne, hanem több. lényeges, hogy te melyik polcra helyezed magad, melyik polcon találnak meg téged, nem szabad olcsójánosnak lenni egy olyan termékeket készítő embernek, mint te. illetve nem szabad téged annak gondolni.
ne viccelj, Reni, minőséget hozol létre, egyedi stílust képviselsz, miért hagyod magad?

patonaifabian írta...

Rita! Azért mert az elmúlt időszakban elég nagy pofonokat kaptam és azt hiszem ez egy kissé megviselt.
Maradok a minőségi, és egyedi lenni, s kilábalni a dologból csak nem egyszerű....amikor a nem lehetne, vagy hogy ilyen drága, vagy ennyiért én is megcsinálom.....ez egy idő után sokkolja az embert. DE jövő hétre túl teszem magam rajta...remélem!

Petitwonders írta...

Én is szeretnék csatlakozni az előttem szólóhoz, mivel láttam a FB-on az ominózus beszélgetést, de inkább nem szóltam bele- De most már nem tudom szó nélkül megállni, hogy igen- nagyon drágák a minőségi alapanyagok, és nem beszélve a rengeteg munkáról, erőfeszítésről, amit egy-egy darab elkészítésekor belefektetünk az adott dologba.
Sajnos sokak pénztárcájához ez drágának tűnik- pedig nem az!!
Én mindenképpen azon az elven vagyok- hogy inkább kevesebb vevő, de minőségi darabok- az idő sztem úgyis meghozza a gyümölcsét a minőségi munkának:)

patonaifabian írta...

Úgy legyen!
Csak amikor keresem a forintokat a tárcámban akkor nehezen megy a dolog...:(

latinka írta...

Szerintem ne a néhány elégedetlenkedővel foglalkozz,hanem a sok-sok elégedett vásárlóra gondolj!! (olyan jó vagyok tanács osztogatásban:)))
A minőségből pedig ne engedj,mindig lesznek olyanok,akiknek erre van szükségük. Aki meg akarja,varrja meg magának,majd akkor megtudja!

Bombocos írta...

Pihenj, pihenj, pihenj, s hidd el, utána minden jó lesz!!!
Várom az újabb remeket! ;) S szerintem, nem csak én!!!!!

zazálea írta...

volt valami a FB-on? de kár, hoyg lemaradtam róla.:(((.

szégyenletes.és érthetetlen számomra.

Reni, nagyon olcsó vagy, mondom még egyszer,komolyan.

Jósofőr Sofőrszolgálat futárszolgálat írta...

És az anyagnak nem csak az ára, hanem el kell menni érte, vagy ha nem, a posta se ingyen hozza. Én nem vagyok hozzáértő, de anélkül is látom, hogy mennyi munka lehet egy ilyen táska elkészítésében (ugyanis van nekem kettő is :)). A minőségnek ára van, s aki ezt nem látja be, az varrjon magának ha tud. De ne kritizálja azt a terméket, aminek az ár/érték aránya egyébként elmarad a reálistól. Boltban senki nem vesz meg ennyiért egy hasonló minőségű táskát.

Ídes Rúzsám írta...

Kedves Reni,

elhűlve olvasom a soraid... :( Egy ilyen tehetséges embernek nem szabadna foglalkoznia dilettánsok véleményével. Igen, dilettánsok, mert ha valaki kritizálja a munkádat, annak sejtelme sincs arról, hogy mennyi munka egy ilyen táska megtervezése, elkészítése. Aki sokallja az áraid, az menjen a kínai boltba, és vegyen negyedáron rossz minőségű, formaldehidtől bűzlő tömegárut, amit aztán fél év után dobhat a kukába! Ne hagyd magad elbizonytalanítani! Ha kicsit belefáradtál, pihenj, foglalkozz magaddal és a családoddal. A rajongóid úgyis megvárnak. :)

nemcsaktaska; fabolfabrika blog írta...

Én az áraidat sem tudom, nemcsak a FB-os csevegést. Az érzés viszont ismerem... Biztos túlteszed magad rajta! Engem hajt a vérem a (szerintem) szépet és jó minőségűt alkotni világába és mindig felállok, ha hallom "az ezt én is meg tudom csinálom, csak olcsóbban" monológot. Egy ismerősöm 1000 ft/óra árért dolgozik, csak az ő esetében kisebb anyagköltséggel kell számolni, mert nem táskákat gyárt. Mostanában
kezdtem el rinocéroszbőrt növeszteni; a fikázókkal szemben skorpiófarokkal is rendelkezem. Sőt emeltem az áraimat, mert nem tesz jót az önbizalmamnak, ha sz@rért-húgyért kótyavetyélem el sok időt felemésztő, minőségi munkáimat.
Remélem tudtam egy kis erőt küldeni...

patonaifabian írta...

Az ember persze, hogy túlteszi rajta magát, de mivel lelki beállítottságom olyan, hogy azért a tüskék bennem maradnak, majd egy idő után kifakad a dolog, ilyenkor igyekszem kiírni, megbeszélni a helyzetet, hogy megkönnyebbüljek és túllendüljek a dolgon.
Az, hogy mennyi munka van vele azt csak az tudja aki varr és készít ilyeneket. Külsős ezt fel sem fogja....az hogy örömet okoz az tény.
A probléma az, hogy sok-sok erőszakos ember van, akik önös érdekeit nézve átgázolnak a másikon, s próbálnak minden alkalmat megragadni, hogy az embernek elmenjen a kedve mindentől...
-azt hiszem jót tesz nekem majd a Káptalantóti piac, mert oda azt viszek amit akarok, s nem kell külső kontroll alatt dolgoznom....

zazálea írta...

de hol van az a fb-os csevej, most már tényleg szeretném tudni....

patonaifabian írta...

Rita! Júni.19-én történt a dolog....ill. a levelezéseimet kellene néha olvasnod....:(

zazálea írta...

mármint hoyg ezt megírtad nekem hozzám ugyan nem jött....

Sviro (Ildi) írta...

Nehéz ez, tudom én is. Bár én nem varrok, a gyöngyeim kapcsán is átérzem. Mert ha kiszámolom, mennyit foglalkozom egy-egy ékszerrel, hát ... Másrészt viszont én is tudom, hogy egyedit alkotok, szépet, minőséget. De vajon számít ez, ha nem veszi meg senki sem?
Kitartás! A táskáid gyönyörűek, bírják a strapát, szóval egyetértek Zazáleával, jóval többet érnek, mint amennyit kérsz érte.

patonaifabian írta...

Ildi! Elhatározásra jutottam. Emelnem kell, mert az, hogy nem gyarapszom, sőt...az már tarthatatlan.:(

Unknown írta...

Kedves Reni! Nem szoktam a csevegésekbe beleszólni, de ezt most nem hagyom szó nélkül. Ha valaki Gucci minőségre vágyik bemegy a boltba és megveszi. Nem alkudozik az eladóval, hanem kifizeti az árat. Ha a te minőségi táskáidra vágyik valaki, akkor fizesse meg a minőség árát. Ha nem tetszik neki az ár, akkor adjon alább az igényeiből... Jelenleg én is csak csodálni tudom a munkáidat... Te beleadod a munkáidba szíved-lelked, az a minimum, hogy megtisztellek a rendes ár kifizetésével. Szóval fel a fejjel és kérlek készíts még sok-sok gyönyörűséget. Olyan jó felismerni őket az utcán :)!!!

Kicsoda írta...

Ritanak NAGYON igaza van!!! MINDIG lesznek, akiknek nagyon draga, de ebbol nem az kovetkezik, hogy olcsobban kell adni, hanem hogy dragabban!!!!
Neked kell magadban tiszazni, hogy kinek szanod a munkadat es az hogy te draganak erzed nem erv. En nem gondolkodnek a minosegi kompromisszumum, de radikalis emelesen igen. Nem hiszem, hogy jol erzekeled az emberek arerzekenyseget. A sokkal dragabb dolgot dolgot jobban megbecsulik es te sem erzed, hogy semmiert dolgozol.

Aledi írta...

Hát nem fogok újat mondani. Szerintem is olcsón adod a táskákat, bizony. A tárcákról nem is beszélve. Hiszen annak legalább harmada csak az anyagár. Igenis fel kell vinni az árát. Az, hogy mi drága annyira relatív... Ez nem mindennapi kenyér, nem muszáj megvenni! Aki ilyent szeretne az fizesse meg. Nemcsak egyedi, különleges, minőségi terméket kap, de egy szeletet az egyéniségedből. Bevallom, mikor először 10000 Ft fölé vittem egy babám árát magam is izgultam, hogy fogják-e venni. És veszik, pedig fele annyiért is lehet találni (no, nem ilyen szépet persze :). DE én bizony kiszámoltam (sima Excel, nem nagy marketing) hogy mi az a MINIMUM ár amiért nekem megéri, amin már van egy szerény tiszta hasznom. És úgy vagyok vele, ha nem lesz annyi az órabérem, mint egy mekis mosogatónak, akkor inkább adom őket ajándékba. Igen, az emberek többségének sajnos drága, DE ez nem a mi hibánk. Egy olyan terméket, amin többször 8 órát dolgozik az ember nem lehet fillérekért odaadni. Nem szabad. Én folyamatosan korrigálom az áraimat, ha drágább lesz a csipke nincs mit tenni... Lehet, hogy ha olcsóbb vagy darabra többet eladsz, de értékben? Gyönyörű, különleges amit csinálsz, mindig lesz rá kereslet, magasabb áron is, hidd el! Puszillak, fel a fejjel :)

patonaifabian írta...

Ezt kell mondanom, hogy köszönöm nektek, hogy a süllyedő, fuldokló embernek (lásd én) dobáljátok a mentőövet és mutatjátok a kiutat.
Rengeteget ad ez nekem....sajnos neveltetésemből kifolyólag eléggé alacsony önértékeléssel küzdök, így sokszor nem tudom rendesen bekalibrálni dolgokat....az viszont, hogy nyitogatjátok a szemem és még mankót is adtok nekem az már segít a lépéseket megtennem.

Kicsoda írta...

Igy van Ritam!! en csak meg akartam erositeni a masik oldalrol.

zazálea írta...

és milyen jól tetted,Krisztám, Renin át engem is megerősítettél:)

vadcic írta...

Mintha csak magam írtam volna ezt az okfejtegetést.
Sokszor én is felteszem a kérdést,miért?És egyáltalán...
Aztán jön egy újabb kérdés és már nem is foglakozik vele az ember,amíg azt készíti.
Aztán mikor megint csend van,megint elgondolkodik a dolgokon,hogy mennyit ér maga,és a munkája...
És tudnak fájni azok a megjegyzések.Pedig én nem is járok nagyon sehova nyílt színre a dolgaimmal.
Nekem ez a marketing résznél hal el a csata.